öntözéstechnika

Az öntözőrendszer legfőbb elemei

Az öntözőrendszer népszerűsége folyamatosan növekszik, hiszen a rohanó életmód, az időhiány és a szép kert utáni vágyakozás mind indokolják az automata öntözőrendszer telepítésének validitását. Ez egy rendkívül komplex rendszer, melynek telepítéséhez komoly szaktudás és szakmai tapasztalat szükségeltetik. Az alábbiakban bővebb képet festünk arról, hogy mennyi alkotóelem szükséges az öntözőrendszer kiépítéséhez.

Szórófej

A szórófej az öntözőrendszer látható része, mely az öntözőrendszer zónáin helyezkedik el. Jellemzően csak egyféle szórófej található a zónán belül. Ha mégsem, akkor az komoly hibának számít. A jól működő öntözőrendszer esetében a szórófej helyes kiválasztására nagy hangsúlyt fektet a szakember. Többféle szórófej áll rendelkezésre, például rotoros, permetező, mikro és rotary, azaz fúvóka típusú. Az ontozouzlet.hu webáruházban többek közt ezek a fajták is megtalálhatók!

Vízvezetékcső

Vízvezetékcső nélkül nincs öntözőrendszer, ugyanis a csövön keresztül jut el az öntözőelemekig a víz. A gyártók minden esetben feltüntetik a csöveken a nyomásterhelhetőséget, valamint méretüket, melyet a külső átmérő alapján lehet megállapítani. A kemény polietilén csövet általában a fővezetékhez használják fel, de némely esetekben a lágy cső alkalmazása szükséges.

Vezérlőegység

A vezérlőegység az öntözéstechnika legfőbb része, gyakorlatilag az agya. Kilenc vagy huszonnégy Voltos jeladás segítségével vezérli az elektromos szelepeket, melyek az öntözőzónák megnyitásáért felelősek. Attól függően, hogy hova kerül a vezérlőegység, kültéri és beltéri típus közül is lehet választani, erről célszerű a szakemberrel egyeztetni, ugyanis az irányítandó zónák számát is figyelembe kell venni.

Esőérzékelő

Az esőérzékelő szerepe a túlöntözés elkerülése miatt jelentős. Az érzékelő, ahogy a neve is jól mutatja, érzékeli a csapadékot és letiltja a vezérlőegységet, hogy a rendszer ne kapcsoljon be és ne öntözze meg az amúgy is esővel áztatott területet.

Szivattyú

Abban az esetben, ha az öntözőrendszer nem vezetékes vízről van működtetve, hanem például tóból, patakból vagy kútból, akkor szükség van egy szivattyúra, amely biztosítja a megfelelő vízáramlást. Többféle szivattyú áll rendelkezésre, így ebben is a hozzáértő tud segítséget nyújtani. Egy megbízható szakember nem csupán profin telepíti az öntözőrendszert, hanem arra is ügyel, hogy minőségi anyagot, elemeket használjon.