abs kocka javítás

Nagyon lent fog a fék? Talán az ABS kocka hibásodott meg!

Autótulajdonos, illetve sofőr legyen a talpán, aki egy-két jelből meg tudja mondani, hogy a gépjárműben mely alkatrész hibásodott meg. Sokan az autó diagnosztikai rendszerére bízzák magukat, azonban érdemes tudni, hogy sajnos sokszor a hiba ellenére sem jelez a rendszer. Ha a fékpedál fékezés során becsúszik a holtpontig, tehát olyan mintha a fékrendszer levegős lenne, akkor az sem kizárt, hogy az ABS kocka meghibásodása áll a háttérben.

Mi az az ABS kocka?

Az ABS kocka egy hidraulikatömb, mely a blokkolásgátló rendszer fontos része. Egész konkrétan az ABS rendszer nyomásszabályzó moduljáról van szó, amely az autó motorterében helyezkedik el. Ebből már sejthető, hogy sok viszontagságot szenved el az alkatrész menet közben, mint például a magas hő vagy az erős rázkódás. Éppen ezért az ABS kocka meghibásodása egyáltalán nem ritka jelenség.

Az ABS kocka meghibásodás jelei

A ABS kocka meghibásodása jó példa arra, hogy az autó diagnosztikai rendszere gyakran még az egyértelmű hiba ellenére sem jelez. Ez azt jelenti, hogy sem az ABS lámpa nem világít, sem a hibakód nem olvasható ki. Mivel nem lehet pusztán az autó diagnosztikai rendszerére hagyatkozni, ezért nagyon fontos tisztában lenni az ABS kocka meghibásodás lehetséges jeleivel.

Ahogy fentebb már említettük, ha fékezés során holtpontig becsúszik a fékpedál, akkor van rá esély, hogy az ABS kockával van probléma. Akkor is az alkatrész meghibásodás lehet a gond, ha egész egyszerűen nagyon lent fog a fék. Az sem ritka, hogy csúszós úton, amikor az ABS működésbe lép, hirtelen beesik a fékpedál. Sőt, vannak olyan autótípusok, melyek esetében a piros lámpánál várakozva, a fék nyomása során érezhetően egyre jobban becsúszik a fékpedál. Az ABS kocka meghibásodására utal még, ha fékolaj szivárgás tapasztalható.

Az ABS kocka javítása

Az ABS kocka esetében azt mindenképp érdemes tudatosítani, hogy nem a komplett ABS rendszerrel van probléma, hanem mindössze az ABS kockával, tehát a nyomásszabályzó modullal.

A Rewo Pro Kft szakemberei nagy tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek az ABS kocka javítás terén. Ha elérhetőségre van szükséged vagy szeretnél bővebb információkat megtudni az ABS kocka javítása kapcsán, akkor látogass el a rewopro.hu weboldalára!